Onze visie

De basis van judo

De grondlegger van het judo, Jigoro Kano, ziet judo als een levenswijze waarbij hij uitgaat van twee belangrijke principes: gemeenschappelijk welzijn en maximale doelmatigheid. Kano begon op jonge leeftijd met jiujitsu, maar vond dat daar ruwe en gevaarlijk technieken werden toegepast. Hij selecteerde een aantal technieken die de tegenstander konden uitschakelen, zonder hem daarbij ernstig te verwonden. Dit is de basis van judo. Voor Kanu is naast de training van het lichaam ook  een training van de geest en het continu streven naar het verbeteren van de persoonlijkheid een primair doel.

Kano was de grondlegger van het huidige judo

Unesco (organisatie van de verenigde naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur) heeft judo uitgeroepen tot de meest waardevolle sport voor de jeugd (4-21 jaar). Naast de fysieke elementen als werpen, duwen, kruipen, springen, rollen, vallen is de coördinatie tussen handen en voeten en het psychomotorische aspect (de relatie met de ander in het spel en de strijd, technische en tactisch), van belangrijke waarde geacht.

Judo Zwolle vindt haar inspiratie in deze visie.

Doelstelling van Judo Zwolle

We stellen ons tot doel dat alle judoka’s plezier in judo ervaren en steeds opnieuw uitgedaagd worden om beter te leren judoën. Het plezier staat – zeker op jonge leeftijd – voorop. Wij willen graag samen met de ouders eraan werken dat onze judoka’s plezier en uitdaging in judo blijven beleven. Daarom staan wij altijd open voor informatie die helpt om onze judoka’s beter te begrijpen. Ouders mogen tijdens trainingen komen kijken.

De lessen

Judo Zwolle is een club waar professionele judoleraren de groepen les- en training geven.

Onze manier van werken kenmerkt zich o.a.  door :

  • Leren en ontwikkelen gaan spelenderwijs. Daarmee spelen we in en sluiten we aan bij de mogelijkheden en inbreng van de judoka’s.
  • In de les wordt veel gevarieerd, zodat iedereen zijn/haar sterke kanten kan ontdekken.
  • We richten ons vooral op soepel en technisch judo.

Als onze judoka’s mee willen doen aan wedstrijden maken wij hierin doelbewuste keuzes. Voor de jonge judoka geldt ook hier dat plezier en succeservaringen centraal staan. Oudere judoka’s leren dat wedstrijden ook veel uitdagingen kennen waardoor ze gestimuleerd worden zich verder te ontwikkelen.

Banden en slips

Er zijn 2 momenten per jaar waarop kinderen kunnen laten zien wat zij hebben geleerd. Er vindt dan een examen plaats, waarbij zij de volgende slip of band kunnen verkrijgen. Voor de lagere banden (wit, geel en oranje) vindt dit vooral heel spelenderwijs plaats. Bij groen, blauw en bruin gebeurt dat ook, maar zijn de judoka’s al in staat tot heel gerichte technieken. Ouders, broertjes, zusjes en andere familieleden mogen bij die examens aanwezig zijn.

Trotse judoka’s na het examen: diploma’s, banden en slips behaald